Потвърден

Легенда за Божан овчаря

13:35 Oct 13 2013 с. Боровица

Легенда за Божан овчаря Легенда за Божан овчаря
По стара традиция, младежите от селото всяка година на Великден измервали своето мъжество, сръчността и силата си, като се катерели по недостъпните стени на скалата. Това са били първите спортни прояви по алпинизъм за този край, още в далечното минало. Отгоре скалата е обрасла с вековни борове, под сянката на които прекарвали празника всички, които са се изкачили успешно до върха. С песни, ядене и пиене прекарвали деня. Който пръв стъпел на скалата, се провъзгласявал за войвода и имал право да избере за жена най-красивата девойка от селото.

Божан бил беден пастир и сърцето му отдавна копнеело по най-хубавата девойка Елка. То не било хубост, а вълшебна красота. Нейното млечно бяло лице, теменужени очи и руси коси, които в сплитки се спускали като два смока зад гърба й, карали всяко младежко сърце да лудее.

Този ден, когато Божан пръв изкачил скалата, с тъга научил, че Елка била грабната от сеизите на чифлишкия бей. Оттогава за разтуха той изкачвал овцете една по една горе на скалата, където имало тлъста паша и откъдето се виждали чертозите на бейския чифлик. Там той надувал медния си кавал и жалните звуци, отправени към любимата Елка, огласяли цялата околност.

Пъстрорунният му виторог овен винаги се въртял около него, сякаш искал да сподели мъката му. Побутвал овчарската пискюлия чанта, а Божан отчупвал от хляба си и давал на овена, галел го по якия гръб, говорел му като на човек. Един ден, както се бил захласнал в свиренето, Божан не обърнал нужното внимание на своя любимец, който го побутвал няколко пъти. Тогава овенът от ревност или озлобление се дръпнал на страна, засилил се и бутнал застаналия на края на пропастта овчар. Божан политнал надолу, а заедно с него и виторогият овен. Овцете, които кротко си пасели наоколо, подплашени и верни на своя вроден инстинкт за закрила, една подир друга, като водопад наскачали след овена и своя любим овчар.

На сутринта хората открили Божан и овцете му мъртви под скалата, а медният му кавал заглъхнал стоял пречупен встрани.

Факти

Боровият камък, известен още като „Боровишки камък” е величествен скален монумент, разположен северно от с. Боровица, Видинска област.

Завещано от stidam
Източници
http://www.promacedonia.org/
Достоверност: UP DOWN 0
Остави коментар
Име:
Email:
Коментари:
Код за сигурност:
17 + 7 =
stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства

Огледайте се наоколо

Легенди за Белоградчишките скали

03.09.2013

гр. Белоградчик, 2.9 Kms

Чупрене

30.08.2016

с. Чупрене, 6.04 Kms

Пещера Магурата

12.10.2013

гр. Димово, 12.35 Kms

История за Чипровското въстание

19.09.2013

гр. Чипровци, 16.14 Kms

stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства
keres
Име: keres
Завещал: 19 наследства
georgistoyanov
Завещал: 1 наследства
vlado
Име: vlado
Завещал: 1 наследства