Потвърден

Легенда за Джуглата

13:48 Sep 9 2013 с. Церово, онл. Софийска

Легенда за Джуглата
С причудливата си форма скалата Джуглата се е превърнала в символ на с. Церово. Легендата, разказваща за измислянето на името й, е свързана със създаването на селото.

По време на турското робство освен мъченията, които налагали поробителите, имало и много българи, издевателстващи над сънародниците си. Село Раниславци не било изключение – и без друго бедните хора страдали от обирджийството и мъченията от страна на двама свои съселяни. Но търпението има край... Една вечер мъжете от селото причакали двамата мъчители и ги подложили на такъв бой, че единият от тях умрял на място. Другият успял да избяга и подал опакване не пред местните турски власти, а в София. Когато турските заптиета дошли да раздават “справедливост”, селото било подложено на невиждан дотогава обир, а жителите му били жестоко наказани.

Под страх от нови мъчения, селяните събрали покъщнината си и поели на път в търсене на подходящо място за заселване, където да са в безопастност от турската власт. Така стигнали до местността Цървеняне – високо в планината, но не останали там задълго – започнали да слизат към долината, като предпочели мястото под Пещерата. Но се случило така, че дошла буря, скалата започнала да се рони от проливните дъждове, а падащите камъни помели къщичките на хората, и убили част от животните им. По-възрастните хора започнали да повтарят, че трябва да се отправят

към куклата, защото тя е тяхното спасение. Децата започнали да повтарят думите им, но поради неразбиране някои изговаряли думата като “чукла”, други – като “джугла”. В крайна сметка именно това неправилно изговаряне на думата се запазило като име на причудливата скала.

Новото поселение се преместило покрай скалата, която се превърнало в негов център.

Според легендата тогава е избрано и името на селото – Церово, защото в Раниславци имало много церове. Така името напомняло на хората за родното им място и освен това символизира здравината и силата на това дърво.

Впоследствие селото се разраснало, хората се заселили далеч от Джуглата, но тя останала техен обединител. Символ на Церово и може би негов закрилник!

Факти

Джуглата (Камилата) е разположена върху втората надзаливна (цокълна) тераса на западния бряг на р. Искър. Намира се в северния край на издигната скална площадка в пределите на с. Церово, западно от ж.п. линията София-Мездра. Силуетът й ясно се откроява над покривите на съседните сгради, за разлика от разположената на около 300 m СЗ от нея скална пирамида “Циганската кукла”, намираща се до пътя София-Мездра. Формата на канарата е овална, като нагоре стъпаловидно се стеснява, при което се образуват няколко заравнени площадки. Поради литоложките особености и тектонските пукнатини, “Джуглата” е разделена на три отделни блока. Най-северният от тях е най-силно нарушен, особено в горната си част, където представлява струпани една върху друга скални плочи.

Завещано от stidam
Източници
http://www.chitalishte.bg/
Достоверност: UP DOWN 0
Остави коментар
Име:
Email:
Коментари:
Код за сигурност:
15 + 6 =
stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства

Огледайте се наоколо

Легенда за Скакля

12.02.2014

с. Бов, 2.2 Kms

Легенда за трескавската мома

08.09.2013

с. Трескавец, обл. София, 2.24 Kms

Игуменът бунтовник

05.09.2013

гр. Своге, обл. София, 2.73 Kms

Легенда за Своге и река Искър

04.09.2013

гр. Своге, обл. София, 2.91 Kms

stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства
keres
Име: keres
Завещал: 19 наследства
georgistoyanov
Завещал: 1 наследства
vlado
Име: vlado
Завещал: 1 наследства