Потвърден

Чипровци - Цветето на България

10:11 Aug 30 2016 гр. Чипровци

Чипровци - Цветето на България Чипровци - Цветето на България Чипровци - Цветето на България Чипровци - Цветето на България Чипровци - Цветето на България Чипровци - Цветето на България Чипровци - Цветето на България Чипровци - Цветето на България
“Цветето на България“ – така преди повече от три столетия книжовникът Петър Богдан нарекъл тогавашното планинско селище Кипровец.

Чипровският край е разположен в северното подножие на Западна Стара планина (Чипровска планина). Ограден е от реките Лом и Лопушанска Огоста, на североизток - от Широка планина (Предбалкана). Градът лежи на 450 м надморска височина и има източно изложение. Най-приятното годишно време е есента, зимата е мека, а лятото – прохладно. Намира се на 45 км от Берковица и на 35 – от Монтана. Десет са селищата в общината: гр. Чипровци и селата: Мартиново, Железна, Бели мел, Челюстница, Горна Ковачица, Митровци, Горна Лука, Превала, Равна.

Този край е бил заселен още по времето на траките. За това говорят многобройните находки от халщатска керамика, предмети от бита, останки от укрепления по стратегически височини. Намерените оръдия на труда свидетелстват, че тук от древни времена се добиват черни и цветни метали, извличат се злато и сребро от речните корита и планината. Много музеи и църкви в Европа пазят изящните произведения на чипровските златари, радват очите прочутите чипровски килими. Много преди Европейския Ренесанс тук възникват различни школи, сред които и едно по-висше училище “Семинариум“, в което се изучават чужди езици, философия, изящни занаяти.

“... Днес Чипровци е хубаво селище с 300 къщи, известно с износа на килими.”

Феликс Каниц, 1862 г.

“Предгорията на Берковските планини южно от долината на Огоста са силно залесени и откриват величествена, тайнствено красива панорама. Огоста започва от Чипровския балкан, който чертае границата на България и Сърбия. Реката тече от югозапад на североизток през самата историческа паланка Чипровица...”

Антон Страшимиров

“От северозапад се дигаше голият гребен на Стара планина с хълбоци, облечени с букаци, с колосалните пирамиди на гордия Миджур, Бабин зъб, Вража глава..., а отсам тях, в полите им – прекрасната и дива Чипровска покрайнина и райските долини на Огоста.”

Иван Вазов

Местоположението, климатът, прекрасната природа и историческото наследство обуславят интереса на наши и чужди туристи към тази част на българския Северозапад. Тук има условия за практикуване на разни видове туризъм, а именно:

Културно-познавателен – Исторически музей с богати сбирки от произведения на чипровската златарска школа, килими, църковна живопис, археологически находки, Катеринината къща – етнографска сбирка за бита и културата на торлаците, църквата “Св. Възнесение Христово“ с готически елементи (14 в.), останките на католическата катедрала “Успение на Санкта Мария“, Чипровският манастир – националин паметник на културата, оброчните кръстове в района, свързани с древни вярвания и ритуали, някои от които са действащи досега – на определен църковен празник цели фамилии се събират и принасят курбан, традиционните празници: Панаир на занаятите – м. юни, Събор на торлаците – м. септември;

Крайноседмичен – туристически маршрути във високата планина, добре маркирани пътеки, организирани излети с пикник, посещение на пещерата Мишин камък до с. Горна Лука;

Ловен – Дивечовъдно стопанство – с. Превала

Селски – околните селища предлагат условия за това – екологично чиста селскостопанска продукция, запазени бит и традиции.

Завещано от stidam
Достоверност: UP DOWN 0
Остави коментар
Име:
Email:
Коментари:
Код за сигурност:
13 + 1 =
stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства

Огледайте се наоколо

История за Чипровското въстание

19.09.2013

гр. Чипровци, 0.14 Kms

Килимарство в Чипровци

06.10.2013

гр. Чипровци, 0.14 Kms

Турлашка кухня

13.10.2013

гр. Чипровци, 0.14 Kms

Легенда за връх Момина могила

03.10.2013

гр. Берковица, 13.3 Kms

stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства
keres
Име: keres
Завещал: 19 наследства
georgistoyanov
Завещал: 1 наследства
vlado
Име: vlado
Завещал: 1 наследства