Потвърден

Генерал Никола Генев - Освободителят на Източните Родопи

12:12 Jul 28 2016 гр. Севлиево

Генерал Никола Генев - Освободителят на Източните Родопи
"Освобождението на тези свети наши земи изисква жертви." - генерал Никола Генев - Освободителят на Източните Родопи, след вестта за смъртта на 17-годишния му син Никифор, който е доброволец във войната.

Бъдещият генерал е роден в Севлиево на 18 януари 1856 г. Завършва Хаджистояновото училище, което по това време е единственото в града и почти веднага, макар и много млад, е поканен за учител. Общува с младите хора в града, училищни и читалищни дейци и общественици, които са в основата на възобновения през 1875 година революционен комитет. Негов ангажимент е да организира изработването на въстаническо знаме по модел, сходен с останалите. С тази задача се заемат посветените учителки Мариола Караиванова и Рада Поппетева в скришно място в бащиния дом на Рада, често посещаван от Никола. След разгрома на въстанието знамето известно време е укривано от майката на Никола Генев, а самият той е арестуван. Вината му не могла да бъде доказана и при общата амнистия той е освободен от затвора.

Скоро след това емигрира в Румъния и през 1877 г. се влива в редовете на Българското опълчение. На Шипка проявява смелост и силен характер, произведен е в чин подофицер и е награден с орден за храброст. Следва повишение и втори орден в боевете при Шейново, отличен е и при разгромяването на башибозушки части.

Завършва с първия випуск на новосформираното Българско военно училище, а през 1883 г. завършва Петербургската стрелкова офицерска школа. В Сръбско-българската война 1885 г. участва като командир на дружина. Имал свое мнение за политиката в българската армия и през 1904 г. подава оставка с чин генерал.

Много скоро Родината отново има нужда от неговите умения на военачалник. На 8 октомври 1912 г. генерал Генев е назначен за командир на Македоно-одринското опълчение, а по-късно и на Кърджалийския отряд, който наброява 12 000 бойци. На 8 ноември 1912 г. отрядът нанася тежко поражение на корпуса на Явер паша при Балкан Тореси в Източните Родопи, което завършва с неговото пленяване. Взети са около 10 000 пленници. Ген.Генев с благороден жест връща сабята на Явер паша. Този момент е помрачен от съобщението, че е убит синът му Никифор, доброволец във войната. Пред офицера, който му докладва за трагичното събитие, с огромно самообладание и сила ген. Генев изрича: „Освобождението на тези свети наши земи изисква жертви!”.
През февруари 1913 г. под командването на генерала е отхвърлен към морето голям турски десант при Шаркьой. Заради решителното и умело водене на тези решителни сражения генерал Никола Генев остава завинаги в българската военна история като „Освободителят на Източните Родопи”. След края на Междусъюзническата война той отново излиза в запас и е един от българските офицери, подписали протестно писмо до цар Фердинанд и обявили се против участието на България в Първата световна война на страната на Тройния съюз.

Почива в София на 12 април 1934 г. В последния му път ковчегът му е носен на ръце от останалите живи опълченци. В знак на признателност и уважение към неговия достоен живот и дело в Севлиево, родният му град, паметта му е увековечена с паметна плоча и барелеф на мястото на бащината му къща, а улицата е наречена на негово име.

В знак на признателност и уважение към неговия достоен живот и дело в Севлиево, родният му град, паметта му е увековечена с паметна плоча и барелеф на мястото на бащината му къща, а улицата е наречена на негово име.

Ивета Миленова – Исторически музей Севлиево

Завещано от stidam
Достоверност: UP DOWN 0
Остави коментар
Име:
Email:
Коментари:
Код за сигурност:
19 + 10 =
stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства

Огледайте се наоколо

Легенда за мъката на калотинци

15.10.2013

с. Агатово, 9.26 Kms

Петко Недялков Попганчев

21.08.2014

гр. Сухиндол, 11.32 Kms

Отмъщението на поп Мартин

23.10.2013

с. Скалско, 14.3 Kms

Архитектурен резерват Старо Стефаново

09.10.2013

с. Старо Стефаново, 14.51 Kms

stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства
keres
Име: keres
Завещал: 19 наследства
georgistoyanov
Завещал: 1 наследства
vlado
Име: vlado
Завещал: 1 наследства