Потвърден

Бунтът в Крагуевац на младите българи от Македония взети да служат в сръбската армия

01:24 Apr 14 2016 гр. Крагуевац

Бунтът в Крагуевац на младите българи от Македония взети да служат в сръбската армия
ВМРО деецът и журналист Страхил Топуков записва и публикува кратките спомени на ВМОРО революционерът от Щип Панчо Тодоров за Инцидентът в Крагуевац от 1914 г. Въпросният инцидент е случай, при който първите мобилизирани български новобранци от Македония демонстративно отказват да положат военна клетва за вярност към сръбския крал на 14 април 1914 г. в Крагуевац, Сърбия.

"В деня когато щяхме да полагаме клетвата, на определеното място – в казармата, беше дошло цялото гражданствна Крагуевац. Кралят не дойде. Генерал Калафатрович ни държа реч, в която изтъкна, че ние македонците, още от преди много векове сме били сърби. Всички слушахме мълчаливо, без някой да му възрази. След него говори владиката и направи водосвет. Но тъкмо почна да изрича думите: „Заклевам се в името на краля, че ще служа честно и вярно на Отачбину“ и пр., още не произнесъл никаква дума, след един миг мълчание, щипяни, както бяхме наредени в един взвод, единодушно извикахме "Не приемаме клетвата". Нашите думи се подеха от останалите взводове и така непрекъснато всички новобранци, 1000 души, викахме "Не приемаме клетвата". По едно време от отсрещната страна се чу гърмогласно от мнозина „ура“, а след това всички в едно гърло викахме „ура“, „Да живее цар Фердинанд“, „Да живее българския народ“, „Да живее Македония“."

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Страхил Топуков е ВМРО деец и български журналист. Син е на Зоица Топукова – сестра на видния ВМОРО войвода Славчо Абазов . Войводата Абазов прибира в София племенника си Топуков и го посвещава във дейността на ВМРО. Именно в стаята на Топокув (на ул. Веслец 55 в София) стават много от частните срещи на Славчо Абазов с други дейци на организацията. Страхил Топуков става и член на централно управително тяло на Съюз на македонските младежки организации, а по-късно и репортер на вестник "Македония". Участва в убийството на Васил Пундев, но е оправдан и освободен.

Завещано от stidam
Достоверност: UP DOWN 0
Остави коментар
Име:
Email:
Коментари:
Код за сигурност:
10 + 2 =
stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства

Огледайте се наоколо

Пещера Магурата

12.10.2013

гр. Димово, 85.01 Kms

Легенди за Белоградчишките скали

03.09.2013

гр. Белоградчик, 92.43 Kms

Чупрене

30.08.2016

с. Чупрене, 93.94 Kms

Легенда за Божан овчаря

13.10.2013

с. Боровица, 95.32 Kms

Легенда за гроба на Атила

04.10.2013

гр. Видин, 97.23 Kms

stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства
keres
Име: keres
Завещал: 19 наследства
georgistoyanov
Завещал: 1 наследства
vlado
Име: vlado
Завещал: 1 наследства