Потвърден

Крушунски водопади (Маарата)

01:03 Mar 5 2015 с. Крушуна

Крушунски водопади (Маарата) Крушунски водопади (Маарата) Крушунски водопади (Маарата) Крушунски водопади (Маарата) Крушунски водопади (Маарата)
Крушунски водопади (Маарата) се намират до село Крушуна, община Летница, област Ловеч. Това е най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, басейнчета и богати растителни и животински видове.

За удобство на туристите е изградена еко-пътека, по която човек може с часове да се любува на изящната картина, вдъхновен от кристалната вода на водопадите и свежо-зелената растителност на околността.

Първото впечатление, с което може да остане всеки посетител е, че това място е като от филм за някакъв екзотичен остров. Стичащата се вода по скалите сякаш носи някакво приключение, а поточетата, образувани от бистрата вода на реката, вдъхват спокойствие и уют.

Главният водопад се спуска от височина 20 м. Разделя се на няколко ръкава и създава още няколко водопада. Въздухът до водопада е влажен и наситен с водни капки. Местността е напълно непроходима. Без стълбите и направената екопътека не може да се стигне до извора на водопада. Той е скрит в едноименната пещера. До там води тясна пътека, която се провира под варовиковата скала.

В района са изградени много екопътеки, които Ви водят до местните забележителности. Наблизо се намира и Деветашката пещера. До нея може да стигнете след моста на река Осъм по пътя за село Деветаки. Тръгвате по десния бряг по течението на реката. Пътеката е с туристическа маркировка, но на места липсва. Пещерата е с най-голямото преддверие в Европа. Тя е най-голямата от 60-те пещери в района на Деветашкото плато.

Завещано от stidam
Източници
http://waterfallsbg.info/
Достоверност: UP DOWN 0
Остави коментар
Име:
Email:
Коментари:
Код за сигурност:
16 + 3 =
stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства

Огледайте се наоколо

Легенда за мъката на калотинци

15.10.2013

с. Агатово, 7.68 Kms

Петко Недялков Попганчев

21.08.2014

гр. Сухиндол, 7.75 Kms

Камбанарията в Бяла черква

20.12.2015

гр. Бяла черква, 14.21 Kms

stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства
keres
Име: keres
Завещал: 19 наследства
georgistoyanov
Завещал: 1 наследства
vlado
Име: vlado
Завещал: 1 наследства