Потвърден

Легенда за Маргарет-Изабел

01:04 Aug 26 2014 с. Дорково

Легенда за Маргарет-Изабел Легенда за Маргарет-Изабел Легенда за Маргарет-Изабел Легенда за Маргарет-Изабел Легенда за Маргарет-Изабел
На 1 август 1206 г. в Кричим, Алексий Слав - син на Тамара, сестра на цар Калоян се сгодява за дъщерята на латинския император Хенрих - Маргарет-Изабел. През есента на 1206 г. се състояла сватбата в престолния град Константинапол. Невръстната 13-годишна Маргарет-Изабел заминала с чичо си и една придворна дама за Цепина. Когато хубавото, знатно девойче, пристигнало в дома на своя съпруг, на пътната врата била майката на Алексий Слав - Тамара. Девойчето погледнало крепостта и казало на френски, за да не го разберат другите, а само придружаващите го:

- Боже мой, тук сигурно ще бъде моя гроб!

Тамара, (нямаща понятие от френски) отчела думите на Маргарет-Изабел за благословия и отговорила:

- Амин, дай Боже!

Младата, невръстна съпруга прекарвала по-голямата част от времето си, разхождайки се из съседните гори, посещавала близкия връх Къркърия, където се качвала на кулата и прекарвала там дълги часове. След няколко месеца Маргарет-Изабела се разболяла и не навършила година от омъжването си починала. По нейно желание тя била погребана на съседния връх, та при изгрев слънце първите лъчи да озаряват най-напред нейния гроб.

Факти

Средновековната крепост Цепина се намира северозападно от село Дорково, в североизточния край на Чепинската котловина, на висок и скалист конусовиден връх от рида Къркърия на Баташката планина, с надморска височина 1136 м.

Върхът е ограден от изток с Метошкото дере, на запад - Костин дол, на север - Къркърийското дере. Единствено достъпен е от юг, където в подножието на крепостта е бил разположен същинският град.

Първото писмено сведение за крепостта Цепина е от 1220 г. Това е една дарствена грамота (сигилий) на деспот Алексий Слав, дадена на манастира "Св.Богородица" в гр. Мелник. Съхранява се във Ватопедския манастир на Атон (Света Гора). В нея Алексий Слав пише, че имал за седалище отначало Цепина, а после Мелник.

Същинският град във византийските извори се споменава като "Цепайна". Някои автори привеждат аргументи в полза на наименуването й като Чепина, но в туристическата литература се използа Цепина, което име е придобило гражданственост.

Външните крепостни стени обхващат площ от 25 дка, а в най - високата част е бил изграден средновековен замък върху площ от 1,5 дка. Стените му са запазени до височина от 2,5 м.

Външният крепостен зид, е запазен на височина 3 м и дебелина 1.80 м. Вътрешният зид на цитаделата - дебелина от 1.80 до 2.20 м.

В крепостта са открити и проучени останките на три църкви и четири дълбоки водохранилища (щерни), достигащи на дълбочина до 10 м.

От едната църква произхождат двата мраморни олтарни релефа на апостолите Петър и Павел, изложени в Ермитажа в Санкт Петербург. Основите на вътрешните и външните крепостни стени, както и основите на църквите и четирите водохранилища са консервирани и привличат множество туристи.

През средновековието Цепина е една от най-известните родопски крепости. Влиза в пределите на българската държава в средата на IX век. През XI век е завладяна от Византия, но по време на управлението на цар Калоян (1197-1207) Цепина отново е върната в пределите на Българската държава. Когато Калоян назначава племенника си Алексий Слав за управител в Родопите, Цепина става седалище на владенията на деспота. След убийството на царя през 1207 г., деспот Алексий Слав се обявява за независим.

В периода 1246 - 1254 г. Цепина е владение на никейския император Йоан Дука Ватаций, но Михаил II Асен успява да си я възвърне. През 1373 г. крепостта е завладяна от османските нашественици.

Завещано от stidam
Източници
http://dorkovo.alle.bg/
Достоверност: UP DOWN 0
Остави коментар
Име:
Email:
Коментари:
Код за сигурност:
17 + 1 =
stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства

Огледайте се наоколо

Възпоминания от Батак

24.10.2013

гр. Батак, 10.32 Kms

Легенда за Луда Яна

28.12.2013

гр. Панагюрище, 27.48 Kms

Легенда за връх Ковач (Налбант)

03.09.2013

връх Ковач, Рила, 27.62 Kms

Легенда за създаването на Пловдив

11.12.2013

гр. Пловдив, 32.82 Kms

stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства
keres
Име: keres
Завещал: 19 наследства
georgistoyanov
Завещал: 1 наследства
vlado
Име: vlado
Завещал: 1 наследства