Потвърден

Легенда за Петровски кръст

10:17 Nov 5 2013 гр. Драгоман

Легенда за Петровски кръст Легенда за Петровски кръст Легенда за Петровски кръст Легенда за Петровски кръст Легенда за Петровски кръст
През 1842 г. турски разбойници отвлекли чорбаджията Петър от Драгоман. Целта на отвличането била да се иска откуп и те го довели на върха да го сплашат. Като видели отдолу да се задава редовна войска обаче, го убили и побегнали - но не могли да се спасят. Тъй като този Петър бил твърде почитан от съселяните си, кръстили върха на него и издигнали кръст.

Факти

Петровски кръст е връх, разположен на планина Чепън с 1206 метра надморска височина. Самата планина се намира в западната част на България, близо до границата със Сърбия. Чепън е разположена до град Драгоман, а в подножието й е Драгоманското блато. Чепън е част от Западна Стара планина.

Връх Петровски кръст е известен и като Голем Чепън, а до него се намира друг връх – Мали Чепън. На самия връх има останки от тракийско светилище, което било посветено на тракийския бог на слънцето Сабазий. На този камък (снимка 3) с издълбани две паници в долната си част се смята, че са принасяли жертвите си. Светилището е било построено през втори век преди новата ера от тракийското племе мелди, и по-точно от войник на име Аврелий Местриян.

През средновековието на Петровски кръст е имало православен манастир "Св. Константин и Елена". От него са останали руини и част от надписан кръст (снимка 2).

Наблизо минава римският път Виа Милитарис (снимка 5), който е маркиран с милиарни колони, означаващи разстоянията между отделните градове.

Завещано от stidam
Достоверност: UP DOWN 0
Остави коментар
Име:
Email:
Коментари:
Код за сигурност:
14 + 3 =
stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства

Огледайте се наоколо

Разбоишки манастир - история и легенди

03.09.2013

с. Разбоище, обл. София, 4.83 Kms

Легенда за Момина чука

24.10.2013

с. Гинци, 12.93 Kms

stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства
keres
Име: keres
Завещал: 19 наследства
georgistoyanov
Завещал: 1 наследства
vlado
Име: vlado
Завещал: 1 наследства