Потвърден

Каменната сватба

22:22 Dec 3 2013 с. Зимзелен

Каменната сватба Каменната сватба Каменната сватба
Местен момък залюбил девойка от съседно село. Само сините и очи светели на забуленото и лице, което никой не бил виждал. Залинял момъкът за прекрасните очи на девойката . Тогава баща му отишъл в селото и успял да я откупи за гърне пълно с жълтици. Вдигнала се голяма сватба и шествието с момата тръгнало за Зимзелен. Изведнъж духнал вятър, отвял кърпата и открил лицето на булката. От красотата и свекърът занемял. Нечестиви мисли минали през главата му. Тогава се случило нещо страшно. Цялата сватба за миг се вкаменила. Останал само младоженеца, вцепенен от мъка и ужас. Замолил той вятъра да вкамени и него. Молбата му била чута. В краката му останала жива единствено малката локва, образувана от неговите сълзи, която съществува и днес....

Факти

Природният феномен Вкаменената сватба (Каменна сватба) се намира на 5 км източно от центъра на град Кърджали, край село Зимзелен. Разположен е на площ от около 40 дка и е обявен за защитен обект през 1974 г. Наред с намиращите се край село Бели пласт Каменни гъби, тя е едно от най-интересните скални образувания от т.нар. Кърджалийски пирамиди, разположени по ридовете Каяджик и Чуката в Източните Родопи.

Най-впечатляващи са две 10-метрови скали, наподобяващи прегърнати младоженци.

Според научните хипотези Вкаменената сватба е започнала формирането си преди 40 милиона години вследствие на подводна вулканична дейност, от която са се образували скалите риолитови туфи. По-късно, след като морето се оттеглило, скалите били изложени на въздействието на дъжда, вятъра и слънцето и тези стихии оформили днешните им форми. Различни минерали в скалата са причина и за разнообразните цветове и нюанси.

Завещано от stidam
Достоверност: UP DOWN 0
Коментари
marta (Sep 26 2014)
Здравейте, имам едно запитване относно съдъражнието в този сайт. Аз съм студент в Софийската академия и бих искала да използвам фолклорните легенди и митове за нарпава на моята дипломна работа. Та, запитването ми е, дали трябва да поискам определена ауторизация са използването на определени легенди и митове от този сайт и ако да, как мога да я получа? Благодаря.
Остави коментар
Име:
Email:
Коментари:
Код за сигурност:
17 + 2 =
stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства

Огледайте се наоколо

Каменните гъби

18.07.2014

с. Бели Пласт, 8.96 Kms

Легенда за потурчения поп Нестор

15.10.2013

с. Поповец, 12.84 Kms

Легенда за Гробцето

23.10.2013

с. Стамболово, 14.99 Kms

Паламаркаджийство

03.09.2013

с. Тънково, обл. Хасково, 20.12 Kms

stidam
Име: stidam
Завещал: 85 наследства
keres
Име: keres
Завещал: 19 наследства
georgistoyanov
Завещал: 1 наследства
vlado
Име: vlado
Завещал: 1 наследства